Gravsten

Gravstenar

Sedan urminnes tider har människor lagt ned stor möda på att hedra och minnas sina avlidna nära och kära. En minnesvård i naturens eget material – den beständiga och vackra graniten – är en tradition på våra kyrkogårdar.

Monument och minnesstenar har naturligtvis varierat i form och storslagenhet, men i stort sett har alla invånare i de äldre samhällena fått en markerad gravplats. De anhöriga har därmed fått en plats att gå till med hedersbetygelser och blomstersmyckningar, men också något symboliskt för livets slutpunkt eller kanske utgångspunkt för något nytt och okänt.

En tradition som aldrig går ur tiden

Våra kyrkogårdars minnesstenar utgör viktiga delar av vår historia och fyller samma funktion då som nu. Friheten att välja minnesvård är idag stor, även om bestämmelser förekommer – speciella för kyrkogården.

Hos oss kan du få kostnadsförslag på ny gravvård, inskription, omförgyllning och rengöring. Vi kan även lämna förslag på olika alternativ av renovering av gamla gravstenar.

Här nedan finns länkar till våra leverantörer – Lidköpings Stenhuggeri och Orsa Stenhuggeri – som erbjuder ett stort urval av olika typer av gravstenar. När du hittat något som du tycker stämmer med dina önskemål hör du bara av dig till oss så hjälper vi dig vidare.

» Klicka för att komma till Lidköpings Stenhuggeri

» Klicka för att komma till Orsa Stenhuggeri

QR-kod på gravsten.

Med hjälp av en QR-kod och en smartphone kan man direkt vid graven besöka den avlidnes digitala minnessida på nätet. Produkten som kallas QR-bricka kan du läsa mer om och beställa här QR-bricka >>